KAPADOKYA BALKAN DERESİ DOĞA SEVERLERİ BEKLİYOR

BALKAN DERESİ VADİSİ HARİTASI

Görsel

Kapadokya Balkan Deresi Vadisi Görsel Kütüphanesi

İlgili Bağlantılar

Navigasyon
Gps

Balkan Deresi Vadisi Dosyalar

Poi

Balkan Deresi vadisi waypoint

  1. Start
  2. İçmece
  3. Balkan deresi kilisesi 1
  4. Balkan deresi kilisesi 2
  5. Ortahisar köprü
  6. Alpayın yeri
  7. Piknik alanı
  8. Pancarlık yön levhası
  9. Finish
Teknik

Balkan deresi vadis teknik veriler

  • Uzunluk 3,46km
  • Min. Rakım 1162m
  • Max. Rakım 1240m
  • Yükselme +34m
  • Alçalma -101m
  • Ortalama eğim -6,3 derece
  • Ortalama eğim +5,7 derece
  • Zorluk seviyesi 1 Kolay
  • Gerekli Ekipman Rahat kıyafetler

Kapadokya Balkan Deresi Vadisi yürüyüşü için ekip arkadaşlarımızla 05.09.2021 Pazar günü belirlenen yerde buluştuktan sonra 14 kişilik grup halinde sabah saat 09:11 de Vadinin başlangıç noktasında kısa bir bilglendirme toplantısı yaparak vadi yürüyüşüne  başladık. Vadi ortalama 8km uzunluğunda asimetrik bir vadidir.

Vadi tabanında belirgin patika olsa da vadinin derinliklerinde rotadan çıkıp önemli yerleri görebilmek için farklı parkurlara girmek gerekmektedir.  Vadi rotasındaki patikayı takip ederek 09:49 sularında  ibrahimpaşa köyü ile Ortahisar kasabası arasında bulunan 38.61309N 34.85929E GPS koordinatlarındaki İçmece mevkiine ulaştık. İlgili koordinatta kükürt bazlı halk tarafından içmece olarak adlandırılan şifalı olduğuna inanılan su kaynağında bir süre dinlenip suyun tadına baktıktan sonra Ortahisar belediyesinin işaretleme yaptığı yön levhasını takip ederek 500 metre Güney yönündeki Balkan deresi kiliselerine ulaştık.

38.61366N 34.85610E koordinatlarında bulunan Balkan deresi kiliseleri zamana yenik düşmüş olmasına karşın, yer yer fresklere rastlanmaktadır. Apsisler üzerine alçı boyası ile hristiyanlıkla ilgili konular işlenmiştir. Ancak freskler üzerindeki yüzler kazınmış günümüze ulaşamamıştır. Bu noktada iki adet kilise bulunmaktadır. İlk kilise hacim olarak daha büyük olmasına karşın fresk barındırdığını söyleyemeyiz. Kilise duvarlarında Büyükçe haç işaretleri kazınmış. Büyük kilisede şimdiye kadar görmediğim kadar küçük boyutta bebek veya cenin mezarına rastladık. Tahminime göre 46-47 numara ayakkabı boyutlarında bir mezardı.

Balkan deresi 1 ve 2 numaralı kiliseleri ekip arkadaşlarımızla fotograflayıp üzerinde biraz kritik yaptıktan sonra, Ortahisar kasabasına doğru rotamızı takip ederek devam ettik. Saat 10:50’de ortahisar kasabası sırtlarında bulunan Balkan deresi kilisesi 3 ismiyle adlandırılan kilisenin tam yerini tesbit etmek için, girilmesi yasak özel mülk arazisinde demir çitlerle çevrilmiş bahçe kapısını aşarak kiliseyi bulmak için çalışmaya başladık. 15 dakikalık bir ön inceleme sonrasında tırmanması oldukça zor olan bir noktanın üst bölgesinde olduğunu düşünerek, sırtımızdaki çantaları bırakıp tırmanış yaptık. Tırmanış sonrasında karşımıza yıkılmış bir peribacası çıktı. Peribacasının taban kısmında bir insan vücudunun ancak sığabileceği kadar bir delik olduğunu görünce önce el fenerleriyle içerisini kontrol edip, tehlike arz edebilecek durumları analiz sonrasında içeri girmeye karar verdik. ekip arkadaşlarımızla birlikte toplam 4 kişi arka arkaya küçük delikten içeri girdiğimizde eskiden güvercin yuvası olarak kullanılan genişçe bir oda ile karşılaştık. Muhtemelen çok eski zamanlarda burası yaşam alanı olarak kullanılmaktaydı.

Günümüzde güvercin yuvası olarak kullanılan alandan çıktıktan sonra, ekip arkadaşlarımızdan ikisi patika yolu takip ederek rota yönünde ilerlemeye devam ettiler. Diğer arkadaşla birlikte az önce girdiğimiz yuvanın daha önceden kilise olmayacağını düşünerek, araştırmaya koyulduk. Mevcut konumumuzdan 50 metre Güneydeki yüksek boyutlu peribacalarının altında bir tünel olduğunu keşfettik. Tümelin altından geçtiğimizde karşımıza kocaman bir alan çıktı. Az ilerimizde yüksek boyutlu peribacası vardı. Yaklaştığımızda kapısına demir parmaklıklı kapı yapılıp asma kilitle kilitlendiğini farkettik. İçeri giremiyor olsakta kapının parmaklıklı olması içerisini görmemize engel olmadı.

Aradığımız kilisenin Kesinlikle burası olduğuna kanaat getirip cografi işaretlemesini gerçekleştirdik. 38.61932N 34.86433E koordinatlarında bulunan kilisenin duvarlarında halen freskler mevcut.

Kiliseyi dışarıdan biraz inceleyip fotografladıktan sonra, Ekip arkadaşlarımıza yetişmek için patika yoldan güzergahımızı izlemeye devam ettik. Kısa süre sonra, Ortahisar kasabası ve mustafapaşa köylerini birbirine bağlayan yolun altından geçen kayadan oyma tünele ulaştık. Burası tarihi bir tünel oldukça uzun yıllardır kullanılıyor. Üzeri yol olarak kullanılıp aktif olarak araç ve yaya trafiğine açıktır.

Saat 11:26’da Ortahisar kaya tüneline ulaştık. 37.62014N 34.86716.
25 metrelik tünelin altından el fenerlerimizi aktif edip geçtikten sonra, Balkan deresi vadisi yürüyüş rotamızın ikinci parkuru olan Ortahisar kadabası – Ürgüp ilesi arasındaki kısmıa’da ulaşmış olduk.

Saat 11:39’da geldiğiiz konumda bizi kocaman doğal bir geçit karşıladı. Sanki kale Kapısı gibiydi. Buradan geçemezsiniz der gibi önümüzde heybetli şekilde duruyordu. Ekip arkadaşlarımızla birlikte Bulunduğumuz noktada biraz nefeslenip sohbet ettikten sonra yolumuza devam ettik.

Ekip Arkadaşımız Alpay Ekmekçi’nin daha önceden görmek istediği özel bir konum vardı. Onunla birlikte ekipten ayrılıp ilgili güzergaha gittik. Kendisi profesyonel fotografçıdır. fotograflarını çektikten sonra tekrar ekip arkadaşlarımıza yetişmek için hızımızı artırarak patikalardan devam ettik. Rota güzergahımıza yakın bir noktada, Vadiyi ziyaret edecek kişiler için piknik yapmaya dinlenip yemek yemeye ugun bir konum keşfettik. Konum Gps bilgileri 38.623316N 34.89036ESaat 13:10’da Rotayı tamamladık. Rotanın bitiş noktasında Kavak ağacı bahçeliği vardı. Alpay arkadaşımızla birlikte bahçeye girip güzel kareler yakalamaya çalıştık. Yanımda kendi kameram olmadığı için Alpay arkadaşımızın kamerasını alıp kendisini seve seve fotografladım. Umarım çektiğim fotografları beyenecektir. Aşağıdaki fotograflarda kendi cep telefonumdan çekildi 🙂

Aşağıdaki Harita ve harita üzerinde bulunan konum işaretlemelerini balkan deresi yürüyüş etkinliğinde GPS cihazıyla kayıt aldına aldım. Ve sizlerle paylaşıyorum. Harita üzerindeki noktalara tıklayarak konum bilgilerini ve konum fotograflarına erişebilirsiniz. Harita rota GPX KML GeoJSON iz noktalarına erişmek için haritanın altındaki linke tıklayıp Rota ana sayfasına erişebilir ve ilgili dosyaları GPS cihazınıza indirip sizlerde bizim deneyimlerimizi deneyimleyebilirsiniz.

Fotograf çekme işlemini bitirdikte sonra yol kenarında bizi bekleyen ekip arkadaşlarımıza katıldık. Saat 13:24 olmuştu. Böylelikle 14 kişilik ekibimizle birlikte 05.09.2021 pazar günü Balkan deresi vadisi birinci ve ikinci parkurlarını kazası belasız atlatıp, bizi bekleyen servis aracımıza topluca binerek evlerimize dağıldı. Bir sonraki yürüyüş rotasında görüşmek üzere güzel dileklerde bulunduk.