KAPADOKYANIN TERK EDİLMİŞ KÖYÜ; BOYALI

DEREKÖY VADİSİ HARİTASI

Görsel

Kapadokya Dereköy Vadisi Görsel Kütüphanesi

İlgili Bağlantılar

Navigasyon
Gps

Dereköy Vadisi Dosyalar

Poi

Dereköy Vadisi Waypoint

  1. İltaş ürgüp
  2. Ahlat
  3. ??
  4. Çeşme
  5. Havuz
  6. Boyalı köyü
  7. Boyalı Ürgüp
Teknik

Dereköy Vadisi Teknik Veriler

  • Uzunluk 4,81km
  • Minimum Rakım 1207m
  • Maksimum Rakım 1327m
  • Yükselme +160m
  • Alçalma -270m
  • Ortalama eğim +8 derece
  • Ortalama eğim -8 derece
  • Gps sapma +-8m
  • Zorluk seviyesi 1 Herkes yürüyebilir
  • Gerekli ekipman Rahat kıyafetler

12 Eylül 2021 tarihinde Kapadokya Ürgüp ilçesine bağlı İltaş köyü ile, Yine Ürgüp ilçesi Boyalı Köyü arasında bulunan Toplam uzunluğu ortalama 5Km diyebileceğimiz, yaşlı çocuk yetişkin herkesin rahatlıkla yürüyebileceği zorluk derecesi 1 olan yürüyüş parkurunu tamamlamak üzere iltaş köyünde sabah saat 09:47 de yürüyüşümüze start verdik.

Yürüyüş güzergahında kapadokya bölgesinde sıkça rastladığımız peribacası yapısına rastlanmıyor. Ağaçlık bahçelik meyvelik ve fidanlıklarla bezenmiş köylülere ait araziler içerisinden geçiliyor. Vadi tabanından akan küçük bir dere mevcut. Görünüşte suyu berrak ve temiz gözüksede içme kalitesinde olup olmadığı hususunda net bilgiye haiz değilim. Güzergah boyunca vadi tabanından akan derenin bazen sağına bazen soluna geçiyoruz. Saat 11:10’da oturmak için uygun bir nokta bulduğumuzda ekip arkadaşlarıyla bilikte çay molası veriyoruz.

30 dakikalık çay molasının ardından Boyalı köyüne doğru hareket ettik. Vadinin ilerleyen bölümlerinde Boyalı köyüne yaklaştıkça yeşil alan artmaya başladı, kaynak sularının bolca olduğu ortama geldik. Etrafımız yüksek ağaçlarla bezenmişti. Meyve ağaçları ceviç ağaçları armut elma ağaçları hertürlü meyve ye ratslayabileğiniz ağaçların olduğu yerde biraz dinlenme fırsatı bulduk. Bulunduğumuz bölgede üzerinde 1957 tarihli künye bulunan Birlik çeşmesi adı verilen bir çeşmede sularımızı tazeleyip elimizi yüzümüzü yıkama fırsatı bulduk.

İltaş köyünden başlayıp Boyalı köyünde başlayan doğa yürüyüşümüz saat 13:01’de Boyalı köyü meydanında son buldu. Boyalı köyü Rumlardan kalma eski evlerin bulunduğu küçük şirin bir köy. Nüfus göç vermiş toplamda yaşayan hane sayısı en fazla 15-20 civarındadır. Köyde doğup büyüdükten sonra Avrupaya göç eden köy sakinin söylemine göre, köy her geçen gün nüfus veriyor. Yüzde 90 oranında Avrupanın çeşitli ülkelerine çalışmak üzere gidip orada kalmışlar, Yaz tatillerindede malesef köye gelen giden fazla olmuyormuş.

Rumlardan kalma evler nüfusun göç vermesi nedeniyle bakımsızlıktan yıkılmışlar virane haline dönüşmüşler, kimisinin çatısı uçmuş kimisinin kapısı penceresi dökülüp dağılmış. Ortadaki durum insanın içini burksa da Fotograf tutkunlarının arayıp bulamayacağı güzel kareler yakalayabileceği tarihi eski evlerin yıkık dökük halleri objektiflere güzel pozlar veriyor.

Köy meydanını ve tarihi eski evleri gezerken, Caminin 100 metre ilerisinde kayadan oyma eski bir kiliseye rastlıyoruz, Kilisenin kapıları kilitli olduğu için içerisine giremedik, aralıktan baktığımızda depo olarak kullanıldığını gördük. Köyü bir süre gezdikten sonra servis aracımıza binerek evlerimize dağıldık.