KAPADOKYANIN EN ÇOK GEZİLEN VADİSİ; KILIÇLAR

KAPADOKYA KILIÇLAR VADİSİ HARİTASI

Görsel
Navigasyon

Kapadokya Kılıçlar Vadisi Google Navigasyonu

Telefonunuzda Google Haritalar Navigasyon uygulaması yüklüyse aşağıdaki linki tıklayın.

Google Haritalar Navigasyonu Nasıl Yüklenir

Telefonunuzda Google haritalar navigasyon uygulaması yoksa aşağıdaki linkten yükleyebilirsiniz

Gps
Poi

Kapadokya Kılıçlar Vadisi Waypoint

Etap1 : Kanyon

  1. Başlangıç noktası
  2. Kanyon girişi kısa yol
  3. Panorama
  4. Kayısı Ağacı
  5. Alan
  6. Arazi
  7. Bahçe Sürülüyor
  8. Tünel
  9. Yemek molası
  10. Çukur
  11. Sığınak
  12. Kanyona Doğru
  13. Kılıçlar kanyonu
  14. Çay bahçesi
  15. Kanyon sonu

Etap2 : Açık Hava Müzesi Önü

  1. Etap 2 ve 3 Ayrımı
  2. Üzüm şırası
  3. Kiliseler bölgesi
  4. Tepe
  5. Meryem Ana kilisesi
  6. Kanyon üzeri
  7. Open air önü
  8. Zamana yenik düşüş
  9. At çiftliği

Etap3: Manastır Bölgesi

  1. Kılıçlar vadisi
  2. Manastır panorama
  3. Kızlar manastırı
  4. Manastır arkası
  5. Güllüdere yolu
  6. Boztepe panorama
  7. Atv aksiyon alanı
  8. Bitiş noktası
Teknik

Kapadokya Kılıçlar vadisi teknik veriler

  • Uzunluk 4,74km
  • Süre 3h02m
  • Min. Rakım 1039m
  • Max. Rakım 1180m
  • Yükselme +82m
  • Alçalma -222m
  • Ortalama eğim +4,6 derece
  • Ortalama eğim -5,7 derece
  • Zorluk derecesi 1
  • Ekipman Rahat kıyafetler, arazi yürüyüşüne uygun dişli ayakkabılar,

Dünyanın En Çok Gezilen Lokasyonları Arasında

Her yıl Üç milyondan fazla turisti ağırlayan Kapadokya bölgesinin en fazla turist çeken lokasyonlarından olan Kılıçlar vadisi; trekking tutkunlarını, aksiyon seven atv binicilerini, Nostalji yaşamak isteyen at binicilerini cezbetmeye devam ediyor.

Bulunduğu lokasyon itibariyle ulaşımın kolay olması, kapadokyanın kalbi göremeye sadece 1 km uzaklıkta oluşuyla, barındırdığı tarhi geçmişi kılıçlar vadisini gezip görmek isteyen yerli ve yabancı turistlere mükemmel derecede güzel fotograf kareleri sağlıyor oluşu onu vazgeçilmez kılıyor

Minyatür Kapadokya

2019 yılı verilerine göre Kapadokya bölgesine gelen turist sayısı Üç milyon Üçyüz bin civarında, 2020 yılı ve 2021 yılında dünya çapında yaşanan Covid pandemisi nedeniyle kısıtlanan ulusal ve uluslar arası seyahatler nedeniyle turist sayısında azalmalar olsa da, milyonlarca turistin seyahat planlarında ilk sıralarda olmaya devam ediyor.

Kapadokya bölgesi Nevşehir, Kayseri, Niğde, Aksaray ve Kırşehir ilinin küçük bir kısmını kapsayan devasa bir cografyaya yayılmış alanı kapsamaktadır. Bu devasa alanın içerisinde öylesine bir yer varki, Kapadokya bölgesini en iyi yansıtan ve tüm alan ilerisinde bulabileceğiniz doğal ve kültürel zenginliklerin tamamına yakınını bünyesinde barındırmasıyla mini kapadokya diyebileceğimiz bir bölge kılıçlar vadisi. Kapadokyanın özeti denilebilecek kadar zengnlik barındırıyor.

Cazibe Merkezi

Göreme beldesi ile Ortahisar beldesi sınırları arasında bulunan Kılıçlar vadisi ve Elmalı dere vadisi Arasında oluşan tarihi 1500 yıl öncesine dayanan Hristiyanlığın Hatay topraklarından sonra yayılmaya başladığı ilk yerlerşim yerlerinden olması nedeniyle yabancı turistlerin bölgeyi ziyaretleri gün geçtikçe artmakta.

Göreme Açık Hava Müzesi, Tokalı Kilise ve Kapadokyanın en eski kilisesi durmundaki Aynalı kilise üçgeni Kılıçlar vadisi ve elmalı dere vadisinin tam ortasında kalmış bir lokasyon. Göreme Beldesi de Batı taraftan Kuzeye doğru uzanan Güvercinlik vadisi, Zemi vadisi, İçeri dere vadisi ve Güney doğu istikametinden Kuzey batı istimatine uzanan elmalı dere ile, kılıçlar vadisinin oluşturduğu ve sonlandığı bölgede kurulmuş olması hiç tesadüfi bir durum değil. Peri bacalarının en yoğun bulunduğu bölgelerden olan bu üçgen içerisinde Hristiyanlık ve kapadokya bögesine dair aranabilecek herşeyi barındırıyor.

Göreme Açık Hava Müzesi

En eski Yerleşim yerlerinden olan Göreme Açık Hava Müzesi Kompleksiyle kılıçlar vadisi kanyonu arasında 100-200 metrelik mesafe bulunmaktadır. Kapadokyaya gelen her turistin hemen hemen tamamına yakını Açık hava müzesini ziyaret etmektedir.

Bu ziyaretler sonrasında müze çıkışında gezmeye devam etmek isteyen ziyaretçilerin ilk tercihi kılıçlar vadisinin kanyon etabının üst kısmıyla açık hava müzesinin arasında kalan Vadi ikinci etabı olarak isimlendirdiğim Meryem ana kilisesinin bulunduğu bölge patika yollarla bireysel ziyaretçili turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Onlarca eski mesken yerleşim yeri hayvan barınakları ve kiliseleri barındıran bölge malesef zamana yenik düşmeye devam ediyor ve her geçen gün hava şartlarından dolayı tahrip olmaya devam ediyor.

Yetkililer kapadokya bölgesini sadece açık hava müzesi ve zelve ören yerinden ibaret sandıklarından, önemli olan onlarca bölge kaderine terk edilmiş durumda. kılıçlar vadisi de malesef bu kaderi paylaşıyor. Hiçbir yetkilinin ilgilenmediği kaderine terkettiği bölge önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde yok olmaya ve kaya oyma mekanların uçmalarıyla karşılaşacaktır.

Gençlik Dönemlerimden Beri Aynı

1985-90 lı yıllarda gençlik dönemlerimde okul arkadaşlarıyla zaman zaman bölgeyi gezmek için yürüyüşlere çıkardık. 1989-90 yıllarında açık hava müzesi ışında kalan kaderine terk edilmiş kiliselerin kapılarında Toprak sarısı renge boyanmış demir kapılar çakılmıştı.

Kapı yapılırsa içeri girişler önlenir ve kilise içerisindeki freskler korunur amacı güdülüyordu tahminime göre. Kötü niyetli kişilere malesef kapı demir de olsa engel olamıyor. Kaderiyle başbaşa kalan bölgenin tarihi yapıları insanların zararından kurtulamadılar. Kılıçlar vadisini bu ziyaretimde de 1989 yılında gördüğüm toprak sarısı renkli demir kapılardan bazıları halen yerlerinde duruyordu.

Neden Restore Edilip Ziyaterlere Açılmıyor

Çünkü Para kazandırmıyor. Açık hava müzesini bugün Turizm bakanlığı işletiyor. Milyonlarca turistten milyonlarca para kazanıyor açık hava müzesi. Gerçekten merak ediyorum müze gelirlerinden belde yönetimine ne kadar kaynak aktarılıyor?

Bakımsızlıktan uçma durumuyla karşı karşıya kalan Peribacalarını kurtarmak için ne zaman önlem alınacak? Bu yapılar eninde sonunda coğrafya ve iklim şartlarına dayanamayıp günün birinde çöküp yok olacaklar. Göreme açık hava müzesinin haricinde terkedilmiş yerlerin çöküp uçtuğu ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı gibi hepsi günün birinde yok olacaklar. O nedenle onları korumak için geç kalınmış olsa da halen yapılabilcek çok şey var.

Etap2 Açık Hava Müzesi Önü

Haritanın altındaki Poi sekmesinde açıkladığım üzere kılıçlar vadisini üç etapta incelemek mümkün. Yukarıdaki başlıkta neden restore edilmiyor olarak açıklamasını yaptığım alan Etap2 alanını kapsıyor. Bu alanın mutlaka değerlendirilmesi korunması temizlik çalışmalarının yapılması ve kafasına esen herkesin girip çıkamayacağı bir alan haline getirilmesi şart.

Ulaşım

Göreme merkezine çok yakın olması ulaşımda hiçbir zorluk çıkarmamaktadır. Göreme merkezden 15-20 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan bölgeye aracınızla da kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yukarıda Navigasyon sekmesinde Navigasyona yönlendir linkine tıklayarak bölgeye aracınızla ulaşmanız mümkün.

Kılıçlar Vadisi Üç Bölüm

Kanyon etabı, Açık hava müzesi önü ve Manastır bölgesi. Bu bölgelerin hepsini ayrı ayrı ele alıp incelemekte fayda var.

1-Kanyon Etabı

Yukarıdaki haritada 1 numarlı Poi ile 17 numaralı Poi arasındaki parkuru Kanyon etabı olarak isimlendirebiliriz. Çok uzun bir mesafe olmasada içerisindeki derin kanyon fotograf çekmek isteyen kişileri cezbedecektir. Çünkü Kılıçlar vadisinin çok az bilinen etabı kanyon etabıdır. Bilinmediği için çok az kişi tarafından gezilmektedir. Gezenlerin çoğunluğu yerli turistlerdir. Yabancı turisler malesef kanyona yönlendirilmiyor. Çünkü kanyon bölgesi acenta veya organizsayon yapanlara para kazandırmıyor.

Kanyona iki mevkiden giriş yapılabilir. Haritada 1 Numaralı Poi vadi başlangıç noktası olarak işaretlenmiştir. Vadinin başlangıcından itibaren yürümek istemeyenler. Haritadaki 2 numaralı Poiden doğruca kanyona kısa yoldan ulaşabilirler. Kanyon bölgenin en derin çukurlarından birisi olarak kabul edilebilir. Dar bir alanda iki yamaç yüksek peribacalarıyla çevrilmiş durumda. kanyon içerisinden akan su nedeniyle yer yer sekiler oluşmuş ve bu sekilerden geçebilmek için ahşap merdivenlerle geçişler mümkün hale getirilmiş.

Yürümekten keyif alacağınız, kanyon içerisinde konuştuğunuzda sesinizi tekrar duyacağınız müthiş yankılı bir mekan. Mutlaka görülmesi ve fotograflanması gerektiğini düşünüyorum.

2-Açık Hava Müzesi Önü Etabı

Yukarıda bu etapdan kısmen de olsa söz ettim. Çok fazla uzatmadan bu etaba nasıl girebilirsiniz ondan bahsedeceğim.

Göreme açık hava müzesi iki farklı otopark bulunuyor. Aşağı tarafta Otobüs parkı, açık hava müzesi ile Tokalı kilise arasındaki küçük araç otoparkı.

Küçük araç otoparkının üzerinde göreceğiniz patika yolar Etap2 segmentini oluşturuyor. 17 numaralı Poi noktasına kadar olan bölüm Etap2 kısmıdır. Yani Tokalı kilisenin üst tarafında yükselen peribacalarının yıkık dökük haldeki içler acısı durumu etap2 kısmı. Zaten bölgeye ulaştığınızda Otoparkı ve Tokalı kiliseyi görmüşseniz zaten parkura ulaşmışsınız demektir. 20 -30 metre üst tarafında bulunuyor.

Elmalı Dere vadisi mi? Kılıçlar Vadisi mi?

Yazının girişinde söz ettiğim gibi üçgen bölge elmalı dere ile kılıçlar arasında kalan bölgedir. Etap2 segmentini elmalı dere ye dahil etmek mümkün. Fakat Elmalı dere vadisinin son noktası göreme açık hava müzesinin arkasına düşen ve dere boyunca aşağı hareket edildiğinde gözüken geniş düzlük alan vadinin sonunu oluşturyor. Bu nedenle elmalı dere vadisi içerisindeki gezi notlarında değil, Kılıçlar vadisi gezi notlarında değerlendirmeyi daha uygun görüyorum.

Kısaca açık hava müzesine ulaşmışsanız. Zaten Etap2 parkuruna da ulaşmış durumdasınız. Otoparkın üzerinden giriş yapıp tokalı kilisenin üzerindeki alanı gezip, 17 numaralı poiye kadar takip edebilirsiniz.

Etap3 : Manastır Bölgesi

Kılıçlar vadisinin uzunluk olarak en büyük alanını manastır bölgesi oluşturuyor. 16 numaralı poi ile 30 Numaralı Güllü dere yolu isimli poi arasında kalan bölge kılıçlar vadisinin manastır bölgesini oluşturmaktadır. Oldukça geniş bir alana sahiptir. Eğim fazla yoktur. Ve bölgedeki en heybetli geniş çaplı peribacaları bu bölgede bulunmaktadır.

Manastır bölgesi tam olarak haritadaki 27 numaralı poi nin bulunduğu yerdir. Görsel sekmesindeki vadi fotograflarında 163 ve 179 numaralı fotograflar tam olarak manastır bölgesine aittir.

Neden Manastır bölgesi deniliyor

Kapadokya bölgesinin çok büyük olduğundan bahsetmiştim. Her yerin kendine has isimleri mevcut. Burada bulunan büyük peri bacası kütlesi zamanında kızlar için manastır olarak kullanılmış. Tabi günümüze eski manastır halinden pek birşey kalmamış.

Manastırın alt katlarında çok fazla birşey yok. Üst katlarına çıkmak gerekiyor. Ancak bunun için aksiyon seviyor ve tehlikeleri göze alıyor olmanız gerekir. Manastırın alt katında solda bulunan odaya girildiğinde İç içe üç oda göreceksiniz. Son odanın taban kısmına bir baca bulunuyor. O bacadan yukarı çıkmayı göze alabilirseniz manastırın üst katlarını da görmüş olursunuz.

Barındırdığı düşme risklerine karşı üst katlara çıkılmasını doğru bulmadığım gibi tasvip etmiyorum.

Web üzerinde kapadokya bölgesine ait gördüğünüz her 10 fotograftan birisi mutlaka bu bölgeye aittir. Eğer hava şartları uygunsa fotograf çekmeyi poz vermeyi instagram facebook veya diğer sosyal medya ortamlarında fotograf paylaşmayı seviyorsanız bu gölgeyi mutlaka görmeli ve fotograflamalısınız.

At Turları İle Nostalji Yaşayanlar

Kapadokya bölgesinde gerçekleştirilecek en önemli etkinliklerden birtanesi At sırtında gerçekleştirilen turlardır. At turlarının kapsamı, At çiftliklerinin bulunduğu gölgelere göre yapılıyor. Eğer kılıçlar bölgesini görmek isterseniz Göremede yerleşik olan at çiftliklerinin etkinliklerine katılmalısınız.

Göreme bölgesinde bulunan at çiftliklerinin güzergahı kılıçlar vadisini ve manastır bölgesini kapsamaktadır. At binmeyi biliyorsanız, veya at binmeyi tecrübe etmek öğrenmek istiyorsanız, Göreme etrafına yerleşik olan üç farklı at çiftliğinin etkinliğine katılıp manastır ve kılıçlar vadisi üçüncü etabını at sırtında da gezebir instagramda paylaşılacak mükemmel kareler yakalayabilirsiniz.

Atv Turları ile Aksiyon

Bundan birkaç yıl öncesine kadar Kapadokya bölgesinin birçok lokasyonuna motorlu taşıtla girmek serbestti. Artık günümüzde bazı bölgelere motorlu taşıt ile girilmesi yasaklandı. Bu nedenle atv turları sadece belirli yerleri kapsıyor. En önemli atv aksiyon alanı 32 numaralı poinin bulunduğu alanı kapsamaktadır.

Elbette turlar direk 32 numaralı alana gitmiyor. Bazı dar kanallardan dar atv yollarından geçilerek 32 numaralı alana ulaşıyor. Orada atv yi ağlatabiliyorsunuz 🙂

Atv nin tehlikeli bir araç olduğunu unutmayın ve tedbiri asla elden bırakmayın. Atv nedeniyle onlarca sakatlanmalar onlarca ölüm olduğu gerçeğini göz ardı etmeyin. Atv aksiyonlu bir motorlu taşıttır. Ancak doğru kullanılırsa aksiyon yaşarsınız. kurallara uymazsanız ya ölürsünüz ya sakat kalırsınız. Lütfen kurallara uyunuz.

Özet

Kapadokya gölgesine gelmişseniz kılıçlar vadisinin kanyon, etap2 ve manastır bölgelerinin tamamını gezmeye fırsatınız yoksa bile, en azında birisini mutlaka gezip görün.

Sevgilerimle,