Zemi Vadisi Haritası
Kapadokya Zemi Vadisi Görsel Kütüphanesi
Gezginler ve Macera Severler İçin Uzman Haritası
İlgili Bağlantılar
Telefonunuzda Google Haritalar Navigasyon uygulaması yüklüyse aşağıdaki linki tıklayın.
Telefonunuzda Google haritalar navigasyon uygulaması yoksa aşağıdaki linkten yükleyebilirsiniz
Kapadokya Zemi Vadisi Dosyaları
Kapadokya Zemi Vadisi Waypoint
Etap 1
- Zemi Vadisi Başlangıç
- Vadi Burası
- Yön Levhası
- Sonbaharda Zemi
- Dar Patika
- Kavaklık ve Sarnıç
- Riskli Geçit
- Gileboru Bitkisi
- Mini Kanyon
- Yaprak Dökümü
- Uçma Riski
- Köprüler
- Çatı
- Bahçe
- Patika
- Mantar Baca
- Yön Tayini
- Kamp Alanı
- Sarnıç İçilmez
- Yıllar önce piknik
- Yabani Hayvan İzleri
Etap 2
- Kilise Kavşağı
- Kilise Yolu
- Kiliseler Bölgesi
- Karabulut Kilisesi
- Sarnıç Kilisesi
- Susuzluğa Dayanıklı Ağaç
- Görkündere Zemi Sırtı
- Görkündere Zemi Uç Noktası
Etap 3
- Geocaching Hazırlığı
- Yapraklar
- Mola Taşı
- Çalılık
- Salomon Ultra Trail
- Ahşap Köprü
- Geocaching Kasası
- Halatlı Yol-Merdiven
- Sırtın Altı
- Kovuk
- Akşam Güneşi
- Korkuluklar
- Uç Noktasının Altı
- Çamurlu Zemin
- Tünel Geçişi
- Son 2000 Metre
- Güneşin Son Demleri
- Kubbeli Sarnıç
- Dikkat Köpek
Etap 4
- Buradan sonrası Taşıt Yolu
- Diğer Vadi Kavşağı
- Su Çeşmesi
- Merdivenli Kilise
- El Nazar Yolu
- El Nazar Kilisesi
- Görkün Dere Yolu
- Çay Bahçesi
- Bitiş Noktası
- Gün Batımında Çay Keyfi
Kapadokya Zemi Vadisi Teknik Veriler
- Uzunluk 8,95km
- Süre 4h39m
- Min. Rakım 1088m
- Max. Rakım 1393m
- Yükselme +154m
- Alçalma -456m
- Ortalama eğim +7,4 derece
- Ortalama eğim -6,3derece
- Zorluk derecesi 2
- Ekipman: Rahat kıyafetler, arazi yürüyüşüne uygun dişli ayakkabılar, yaz mevsiminde şapka bere, bol miktarda içme suyu, mümkünse baton, yeteri miktarda gıda
Kapadokyanın Vahası Zemi Vadisi
Kapadokya bölgesi kısmen de olsa çöl iklimini yansıtan bir lokasyondan oluşmakta. Zaten kapadokya bölgesinin temel taşı olan peribacalarının oluşmasında en önemli kriter erozyondur. (wikipedi Erozyon) Dolayısı ile gezip görmek istediğiniz bu bölgenin erozyon nedeniyle oluştuğu gerçeğini hatırlamakta fayda var.
Erezyona sebep olan en önemli kriter ise susuz iklim ve orman şartlarının bulunmaması nedenidir. Susuzluktan dolayı orman içermeyen kapadokya bölgesi Güney – Kuzey istikametinde kot farkı bulundurmakta ve bu kot farkı nedeniyle yağan yağmurlar yumuşak tüf oluşumlarını aşındırarak Kapadokyanın Doğu – Batı istikametinde yol alan Kızılırmağa verimli toplakların taşınmasına dolayısı ile erozyonun gözle görülür hale gelmesine neden olmaktadır.
Yağmur suları milyonlarca yıldır yumuşak tüf tabakasını aşındırarak toprak yüzeyinden dibe doğru çukurlaşarak vadileri oluşturmuştur. Zemi vadisi de bu oluşumlardan sadece bir tanesidir.
Vadi Ama Etrafında Dağ Yok
Coğrafya derslerinden hatırlanacağı üzere (wikipedia vadi) denildiğinde aklımıza ilk gelen, iki dağarasında oluşmuş olan akar su yatağıdır.
Fakat kapadokya bölgesinde oluşan vadilerin etrafında dağlar yoktur. Tamamen düz toprak zemin üzerinde akan yağmur sularının zemini aşındırması nedeniyle oluşmuş . Bu izahatı anlatabilmenin anlayabilmenin belkide en kolay yolu Kapadokya bölgesinde (Sıcak hava balonu) ile tur yaparak gökyüzünden vadi oluşumlarını seyretmektir.
Toprak zemini sabittir, etrafında dağ veya tepe yükseltileri yoktur. Toprak zemin kızılırmağa doğru erozyon nedeniyle aşınmış ve toprak üzerinde çatlaklar oluşmuştur.
Kapadokyanın dillere destan masalsı güzelliği bahsettiğimiz erozyon sonucu doğmuş oluşumlardır.
Yüzlerce Vadi içerisinde En Güzellerinden
İlk başlıkta bahettiğimiz gibi Kapadokyanın yarı çöl iklimi özelliği nedeniyle yeşillik ormanlık, ve ağaç alanlarına raslamak pek mümkün değildir. Yüksek bir tepeye çıkıp gözünüzün görebildiği ufuk çizgisine kadar heryer kuraktır bozkırdır.
İşte burada vadiler devreye girmektedir. Oluşan vadiler zeminin altında kot farkından dolayı gözükmemektedir. Zemi vadisini bu örneği en iyi yansıtan vadiler arasında.
Gözünüzün gördüğü ufuk çizgisine kadar olan bozkır içerisinde zemi vadisine girdiğinizde çöl içerisindeki (vaha) yı anımsatmakadır. Vadi tabanlarında genelde mevsimsel akan minik su akışları gerçekleşir. Bu nedenle vadi tabanları kapadokya ikliminden haiz bambaşka bir ortam oluşturur. Yemyeşil kuş cıvıltılarıyla dolu, çeşit çeşit meyva ağaçları vadi tabanındaki güzellikleden bazıladır.
Su Kaynakları Tarih Boyunca Önemliydi
Hıristiyanlığın Filistin topraklarından Hatay ili etrafına Tarsus civarlarında ve devamında kapadokya bölgesinde yayılmaya başlaması Roma imparatorluğunun Pagan inancı ve Hristiyanlığa ötekileştirme bakışından dolayı, hristiyanlığı yaşayan kişiler üzerinde imparatorluk baskısından kaçması ve güvenli yer arayışı onları Kapadokya bölgesinin güvenli ortamına göçe zorlamıştır.
Bilindiği gibi kapadokya bölgesindeki kaya oluşumları doğal sığınak yapıları nedeniyle toprak zemin üzerine her hangi bir bina, yapı inşa etmeden toprak altında ev konforunda yaşanabilecek ortamı (yeraltı şehri) sunmaktadır.
Güvenlik nedeniyle kapadokyaya gelen hristiyan inancındaki insanlar yaşamın temen taşı olan suya en yakın yerleri seçmişler ve buralarda gizli yerleşim yerleri oluşturmuşlardır. Bu yerleşim yerlerinin tamamı tabanında su bulunan vadi içleri olmuştur. Yaşam alanı oluşturmak için seçilmiş olan vadi içleri tesadüfen seçilmemiştir.
Doğal Sığınak
Bugünün şartlarında kapadokya bölgesinde insan yapımı binaların dünyanın heryerinde olduğu gibi toprak yüzeyinden yükselen yapılar olduğunu görürsünüz.
Bundan 1300 yıl öncesinde bu bölgede toprak zemininden yukarı yükselen yapı görmek mümkün değildi. Çünkü bu bölgenin seçilme amacı güvenlik gerekçelerinden oluşmaktaydı. Evler, ahırlar, kiliseler, ve hatta tarım alanları tamamen vadi tabanlarında oluyordu. Toprak zemin üzerine çıkılması güvenlik sorunları teşkil ediyordu.
At sırtında veya kervanlarla bölgeden geçenler vadi içerine girmeseler gölgede yaşayan kişi izine rastlamaları mükün değildi.
Zemi Vadisi Parkur Bilgileri
Zemi Vadisi Parkuru 5870 metre olup başlangıç ve bitiş noktaları ile yürüyüş süreleriyle ilgili detaylar aşağıdaki alt başlıklarda paylaşılmıştır.
Zemi Vadisi Başlangıç Noktası Neresi?
Zemi Vadisine giriş için seçilebilecek birkaç nokta bulunmaktadır. Ancak vadi içerisinde doğa yürüyüşü trekking faaliyeti gerçekleştirmek isteyen ziyaretçilerin başlangıç noktası kabul ettiği yer, Nevşehir – Ürgüp D302 Karayolunun 14 üncü kilometresidir. Başlangıç Noktası karayolu ile bitişiktir.
Yine bu noktaya Nevşehir – Ürgüp Karayolu üzerinde bulunan (Kavak Köyü – Uçhisar Kasabası Yol kavşağından) 650 metrelik bir yürüyüş ile yürüyerek ulaşmak mümkündür.
Eğer Ürgüp istikametinden gelerek Zemi vadisine ulaşmak istiyorsanız 9,3 kilometre sonra zemi vadisi giriş noktasına erişebilirsiniz. (ürgüp – Nevşehir İstikameti)
Yürümeyi seven kişiler için farklı bir alternatif olan, Uçhisar kasabası içerisinden Bağ yollarını takip ederek 2,3 kilometrelik yürüyüş ile 30 dakika içerisinde zemi vadisi giriş noktasına erişmek te mümkündür. (yürüyerek zemi vadisine ulaşım)
Zemi Vadisi Yürüyüş Rotası Bitiş Noktası Neresi?
Kapadokya Zemi Vadisi Bitiş Noktası Göreme Kasabası İçersinde son bulmaktadır. (Göreme Merkez ile – Açık Hava Müzesi Yolunun) 500 üncü metresindeki Turist otel bahçesinin olduğu yerdedir.
Zemi Vadisi Yürüyüş Rotası Uzunluğu Kaç Kilometre?
Zemi Vadisinin Başlangıç Noktası ile Bitiş noktasını yukarıdaki başlıklarda açıkladık. Resmi verilere göre Zemi Vadisi yürüyüş rotasının uzunluğu 5.870 metre olarak kayıtlara geçmiştir.
Ancak Doğa şartlarında hiçbir Yürüyüş rotası resmi verilerle uyuşmamaktadır. Ayrıca Trekking parkurlarının değerlendirmelerinde parkurun uzunluğundan ziyade parkurun tamamlanma süreleri verilir. Çünkü hiçbir parkurun zorluk derecesi eğimleri inişleri çalı çırpı engelleri birbiryle uyuşmamaktadır. Bu nedenle Doğru olan uzunluk değil Parkurun tahmini tamamlanma süresi daha önemlidir.
Çünkü 2 kilometreli bir parkuru zorluk ve engeller nedeniyle 5 saatte tamamlayabilirken, 5 kilometrelik bir parkuru açık ve engelsiz yol olması nedeniyle 1 saatte de tamamlayabilirsiniz. Bu nedenle Yürüyüş hazırlığına başlamadan önce kilometre den ziyade parkurların tamamlanma zamanlarına dikkat etmeniz daha doğrudur.
Zemi Vadisinin 5.870 metrelik yürüyüş parkurunun tamamlanma süresi 3 saattir.
Ancak Zemi vadisi içerisinde bulunan Kaya oyma karabulutkilisesi ve Sarnıç kiliselerini de görmek isterseniz, Standart parkurdan bir miktar sapmanız ve batı yönü istikametinde 300 metrelik ilave parkur yürümeniz gerekmektedir.
Poi Sekmesinde paylaştığım Rota planlarında Karabulut ve Sarnıç Kiliseleri de dahildir. Yukarıdaki paylaşılmış olan GPX rotasındaki Parkur uzunluğu 8,95 kilometre, Parkur süresi 4saat 39 dakikadır. Süre standart süreden daha uzun çıkmıştır. Çünkü Vadi rotasını oluşturmak için hiçbir detayı atlamadan bol fotograf çekilmiş bu nedenle duraksamalar uzamıştır. Standart süre 3 saattir.
Zemi Vadisi Yürütüş Rotası Yön Değişikliği
Uzman yürüyüşçüler bazen wikiloc, Alltrails, TripTrack, gibi paylaşımlı rota uygulamalarından edindikleri rotaları reverse ederek oluşturulmuş rotayı ters yönden başlamayı tercih edebiliyorlar.
Zemi Vadisi yürüyüş rotası da reverse yürüyüşçüleri için uygun plandadır. Başlangıç ve bitiş noktları arasındaki rakım farkı 305 metredir.
Elbetteki iniş ve çıkışlar olduğu için reel yürüyüşlerde 305 metreden daha fazla irtifa kazancı gerçekleşiyor bu nedenle 8,95 kilometrelik yürüyüş güzergahında 305 metrelik rakım farkı, Ortalama 6 derecelik bir eğim oluşturmaktadır.
Kondisyonuna güvenenler eğim değerlerini göz önünde bulundurarak rotayı reverse edebilirler. Ancak tamamlanma süresi bir miktar artacaktır.
Kapadokya Zemi Vadisi Doğal Değerleri
Zemi Vadisinin Başlangıç noktasından yürümeye başladığınız andan itibaren doğal oluşumlar sizleri adeta cezbederek kendisine çekmektedir.
Vadiye ortalama 50 metrelik dik bir yamaçtan inilerek giriş yapılmaktadır. Bu yamaç bölgesi kapadokya bölgesinin doğal oluşumu olan tüf tabakasıdır. Zemin zaman zaman çakıl taşlarıyla dolduğu için vadi içerisine inmek için oluşturulmuş doğal merdivenlere basarken dikkat edilmelidir.
Ayak tabanına gelen çakıl taşları bilye etkisi yapıp ayağınızın kaymasına ve yaralanmalara sebep olabilmektedir.
Kavaklık Ve Sarnıç Bölgesi
Vadi yürüyüşüne başladıktan takribi 300-400 metrelik yürüyüşten sonra POİ başlığında belirttiğim 6 Numaralı Kavaklık ve sarnıç noktasına ulaşılabilir. Buradaki mistik ortam yemek yemek kahvaltı yapmak için oldukça uygun. Ancak sarnıcın suyundaki hijyen konusunda garanti veremiyorum. Her ihtimale karşın içilmemesinde fayda var.
Bu bölgede biraz zaman geçirdikten sonra yürüyüşünüze devam edebilirsiniz.
Riskli Geçit Bölgesi
POİ başlığında paylaştığım 7 Numaralı riskli geçit gölgesinde fotograf çekmeyi sevenler için müthiş bir kaya oluşumu beklemekte.
Ancak bu kaya köprüsünün altına inmenin risk içerdiğini bilmelisiniz. Bölgedeki kaya oluşumları iklim şartlarından dolayı sürekli uçmakta yıkılmakta ve tahribata uğramaktadır. Uçma olayları çoğunlukla soğuk havalarda kayaların içerisindeki kılcal kanallara giren suların donması ve don nedeniyle patlamalar sonucu uçmalar oluşmaktadır.
Yine yağmur sonrası gevşeyen tüf tabakası ağırlığı taşıyamayıp uçmalara neden olmaktadır. Uyarı: Kaya oluşumlarının içerisine girmek risklidir. Tamamen kendi sorumluluğunuzdadır. Kaya oluşumlarının içerisinde yüksek sesle konuşmak gürültü yapmak, uçma riskini tetikleyebilir.
Mini Kanyon Bölgesi
POİ Başlığında belirttiğim 9 numaralı bölgede Mini boyutlarda bir (kanyon) geçişini barındırmaktadır. Uzunluk fazla değildir ancak oldukça dar bir alandır.
Bu bölge çoğunlukla (tilkilerin) yaşadığı bir göldir. Geçerken tedbirli olunması doğru olacaktır.
Doğal köprüler Bölgesi
POİ Başlığında 12 numaralı alan olarak işaretlediğim Köprüler bölgesi İç içe geçmiş 5 veya 7 köprüden oluşmakta şu an için hatırlayamıyorum. Köprü dediğimde aklınıza insan yapımı köprü gelmesin, Vadi tabanından akan suyun tüf tabakasını aşındırması nedeniyle oluşmuş su yollarının üzerinde kalmış kaya tabakalarıdır.
Köprüler bölgesinden geçerken tabandaki kurmuş su yolundan ilerlerken üzerinizde oluşmuş olan minik köprüleri görecek ve altından ilerleyeceksiniz,
Işığı ve güneşi düzgün kullanabilirseniz köprüler bölgesinde güzel fotograflar yakalayabilirsiniz. İlgili bölgenin fotograflarını incelemek isterseniz, Üstteki Görsel başlığında Uzman haritasını açarak 12 numaralı gölge etrafında çekilmiş fotograflardan fikir edinebilirsiniz.
Kiliseler Kavşağı
Zemi vadisinin resmi kayıtlarında geçen 5870 metrelik güzergah uzunluğundan biraz dışarı sapmak ve tarihi iki adet kiliseyi görmek isterseniz POİ başlığında paylaştığım 22 Numaralı noktadan, Batı istikametine ilerleyen patika yolu takip etmelisiniz. 300 metre ileride karabulut kilisesi, 500 metre ilerinizde Sarnıç kilisesi sizleri beklemekte.
Karabulut Kilisesi
POİ başlığında 25 numaralı alan olarak işaretlmiş noktada Karabulut kilisesi bulunmakta. Kilise Belirgin bir peri bacasının içerisine Güney yamacına oyulmuş kapı içerisinden girilerek izlenebiliyor. Ancak Kapıya ulaşmak kilise içerisine girmek için biraz aksiyon sevmek ve kondisyonlu olmak gerekiyor.
Zira kapı girişiyle zemin arasına 3 metrelik bir kot farkı bulunmakta. Bu nedenle tırmanma faaliyeti gerçekleştirmek zorunlu bir hal alıyor.
Tırmanma işleminin riskler barındırdığını belirtmekte fayda buluyorum.
Zemi Vadisi Sarnıç Kilisesi
POİ başlığında belirttiğim 26 numralı alan Kapadokya Zemi Vadisi içerisinde bulunan Sarnıç Kilisesinin olduğu bölgedir.
Kilise içerisindeki freskler alçı üzerine çizilmişler, Ancak yüzyıllar boyunca tahribata uğramış ve uğramaya devam ediyor. Bu nedenle kilise içerisinde bulunan freskler yer yer bozulmuş patlamış çatlamış sıvaları dökülmüş ve bazıları da bile isteye kazınarak tahribata uğramış. Öyleki kilise tabanında define avcılarınca kazılmış kocaman bir çukurda mevcut.
Kilise içerisindeki fresklerde resmedilen sahnelerden bazıları şöyle; Doğum, vaftiz, çarmıha gerilme, havariler.
Eğer zamanınız kısıtlıysa 26 numaralı poi alanından tekrar vadi içerisine 22 numaralı alana dönebilirsiniz. zamanınız varsa 27, 28 ve 29 numaralı Poi alanlarınıda aynı kiliseler güzergahında görmeniz mümkün.
Merdivenler
Zemi vadisi her geçen yıl doğal oluşumlarla değilmeye devam ettiği gibi, yerel yönetimler de vadi içerisinde ziyaretçilerin rahat edebilmeleri için çalışmalar yapmaktalar. Bunlardan birtanesi de 37 numaralı alan olarak işaretlediğim Burası eskiden halatla geçilirdi bölgesi, burası artık halatla değil Merdivenlerden inerek geçilebiliyor. Buraya kullanışlı bir merdiven yapıldı.
Kapadokya Zemi Vadisinde Geocaching
(Geocaching) doğa severlerin GPS cihazları yardımıyla açık havada oynadıkları bir oyun etkinlik diyebiliriz. Dünya üzerinde geocaching gps koordinatları paylaşımı için yüzlerce web sitesi bulunmakta. Buların birçoğunu inceledim kontrol ettim malesef kapadokya bölgesinde trekking doğa yürüyüşü faaliyetinin en fazla yapıldığı lokasyonlardan olmasına rağmen sadece bir adet geocaching kasası buluyor.
Ben de doğada yürümeyi seven kişilere minik hediyeler sunmak için elimden geldiğince geocaching kasaları oluşturmaya ve bunları paylaşmaya çalışacağım.
Haritada 38 numaralı Poi olarak oluşturduğum GEOCACHING noktasında sizleri küçük bir süpriz bekliyor. Tabi sakladığım kasayı bulabilirseniz. (not: bölgedeki oluşumlara zarar vermemek için geocaching kasaları toprağın bir kaç parmak altına gömülmüşlerdir. doğaya ve peribacalarına hiçbir zarar verilmemiştir)
Uzman haritası modunda 38 numaralı poide saklandığı noktanın fotografını görebilirsiniz.
Kasanın wgs84 Enlem/Boylam(derece) projeksiyondaki gps koordinatları : 38.621495N – 34.831163E
Çamurlu Bölge
Poi başlığındaki 43 numaralı bölgenin tabanındaki su hiçbir zaman kurumuyor, dar bir çalılık alandan geçilmek zorunda kalındığından bu nokta zemini çoğunlukla çamurlu oluyor.
Geçiş için ağaç gövdeleriyle desteklenmiş, ağaç gövdelerinden oluşturulan yoldan geçebilirsiniz.
Tünel Geçişi bölgesi
44 Numaralı bölgede tünel geçişi bulunmaktadır. Geçerken başınızın çarpmaması için dikkatli olunmasında fayda bulunuyor.
Tünelden geçmek istemezseniz, Tünelin sol tarafındaki patikayı takip edebilirsiniz.
Dikkat Köpek Var
48 numaralı alan olarak işaretlenmiş noktadan sonra taşıt araçlarının ulaşabildiği noktaya geliniyor. Göreme kasabası istikametinden zemi vadisi istikametine ilerlendiğinde yöre halkına ait bağ bahçe, bağ evleri yolun sağ ve sol yamacında bulunuyorlar.
Bu nedenle Özel mülkler bölgesinin başlangıcı olan 48 numaralı noktada özel mülk bahçeleri içerisinde zincire bağlı köpekler bulunuyor. Geçerken köpek havlamaları nedeniyle tedirgin olabilirsiniz.
Her ihtimale karşı dikkatli olmakta fayda var.
Bu noktadan itibaren patika yollar bitmekte ve tamamen stabilize köy yolundan Göreme kasabasına kadar ilerlenmektedir. Güzergahın son 2000 metresidir.
Su Çeşmesi
51 numaralı alana kadar ilerlemişseniz güzergahı neredeyse tamamlamışsınız demektir. Yol boyunca üzerinizde oluşan yorgunluktan nisbeten kurtulmak için 51 numaralı alanda biraz nefeslenip temizlenip kana kana su içip, yolunuza devam edebilirsiniz.
Kapadokya Zemi Vadisi Merdivenli Kilise
Zemi vadisi yürüyüş etkinliğinin son noktalarına doğru, güzergahın sol tarafında 52 numaralı poi alanında kaya oyma bir kilise bulunuyor.
Roma imparatorluğunun baskılarından kaçarak kapadokya bölgesine yerleşerek hristiyanlığı yaşamak insanların zihinlerindeki endişeleri en iyi anlatan kiliselerden birtanesi merdivenli kilise diyebilir.z
Kilise öyle bir mantıkla inşa edilmişki, Kilisenin asıl girişi sizin gördüğünüz merdivenler değil, orası aslında bir pencere, kiliseye girişi kolaylaştırmak için yerel yönetimler tarafında oluşturlmuş. Kilisenin asıl giriş kapısı merdivenlerin olduğu yerden 10 metre sağa giderek çalıların içinden geçildikten sonra karşımıza çıkan yükseltiden giriliyor.
Doğal bir sığınak olarak inşa edilmiş olan kilisenin asıl giriş kapısından geçebilmek için yuvarlak güvenlik kapısını geçmek gerekiyor. Kapadokya bölgesinden çoğunlukla yeraltı şehirlerinde ratstlanılan güvenlik kapılarına kilise girişlerinde rastlamak pek mümkün değil. Bu kilisenin girişine güvenlik kapısı yerleştirilmiş. 52 Numaralı alanın uzman haritasından bakarak kapının nasıl bir yapı olduğunu görebilirsiniz.
Kilisenin içerisine girdiğinizde büyükçe bir yaşam alanı bizi karşılıyor. dışarıyı gözetlemek için pencereler ve gözetleme delikleri açılmış.
Dar bir kanaldan geçtikten sonra kilisenin olduğu noktaya ilerleniyor. kilise tek kubbe üzerine oyulmuş küçük bir kilise, fresk yapmak için alçı kullanılmamış çizimler direkt kayalar üzerine çizilmiş.
Tarihin yorucu ve yıpratıcı aşamalarına dayanamadığından dış cephesinde çökmeler oluşmuş ve kilisenin içerisi dışarıdan görünebilir hale gelmiş.
Güvenlik endişeleri o kadar üst boyutlardaymışki, Giriş kapısı nın tam aksi istikametine acil çıkış – kaçış için bir baca oluşturulmuş. Baskın adında kilisenin girişindeki güvenlik kapısı kilitlenerek, dışarıdaki kişilerin içeriyi hiçbir şekilde göremeyeceği acil çıkış kapısından kaçarak hayatlarını kurtarma düşüncesi ve eğilimine gitmişler.
Acil çıkış kapısı kilisenin tam içerisinde bulunuyor.
Bu kilise içerisinde 2011 yılında geçirdiğim bir kaza nedeniyle Sağ ayak bileğim bağları kopmuş ve alçıya alınmıştı. Yaşadığım bu zorlu anlarda desteğini esirgemeyen Ömer KAVAS abime teşekkürlerimi tekrar iletmek istiyorum.
El Nazar Kilisesi
Zemi vadisi yürüyüş rotası içerisinde Kültür bakanlığına ait müze niteliğinde bir kilise bulunmakta El Nazar Kilisesi, Bu kilise zemi vadisi rotasının bitme noktasına az bir mesafe kala sağ tarafta yer alıyor. Sizler için El nazar kilisesi fotograflarını çekmek isterdim. Fakat Bu güzergah ve rota oluşturma çalışmalarımın gerçekleştiği saatte rotanın bitmesine az bir zaman kala mesai saati dolmuştu. Bu nedenle müzeler kapandı. Malesef fotograflarını çekip sizlerle paylaşamadım.
Müze.gov.tr adresinden el nazar kilisesi (fotograflarına) bakabilirsiniz .
Göreme Kasabasındasınız
Yorucu ama bir o kadarda keyifli geçeceğini düşündüğümüz kapadokya zemi vadisi doğa yürüyüşü etkinliğinizde 57 numaralı alana ulaşmışsanız Göreme merkezine gelmişiniz demektir.
Umarım faydalı olmuştur. Başka etkinliklerde görüşmek dileğiyle.