KAYSERİ KIRLANGIÇ VADİSİ TANITILMAYI BEKLİYOR

KIRLANGIÇ VADİSİ HARİTASI

Görsel
Navigasyon
Gps
Poi

Kırlangıç Vadisi Waypoint

  1. Start
  2. Dere ile ilk buluşma
  3. Şelale 1
  4. Telefon kurtarma Noktası
  5. Minik Şelale
  6. Yüksek kaya
  7. Tehlikeli geçiş
  8. Küçük Şelale
  9. Uzun Şelale
  10. Kaya Altı
  11. Kaya geçişi
  12. Aşımlı Şelale
  13. Düz Şelale
  14. Kırmızı yosun
  15. Oyuklu şelale
  16. Yan Şelale
  17. Yüksek şelale
  18. Büyük şelale
  19. Mağara
  20. Uçurum patika
  21. Sağdan gidin
  22. Gölet
  23. Zor bölge
  24. Islak
  25. Çarşak
  26. Finish
Teknik

Kırlangıç Vadisi Teknik veriler

  • uzunluk 6,42km
  • Süre 6h44m
  • Gps hata payı +-6m
  • Mak. Rakım 1987m
  • Min. Rakım 1560m
  • Yükselme +208m
  • Alçalma -627m
  • Ortalama eğim +17,2 derece
  • Ortalama eğim -9,6 derece
  • Zorluk derecesi 3
  • Teknik ekipman Kask, Trekking botu, Rahat kıyafetler

Vadinin içerisinde yürünen parkuru iki farklı segmente bölmek mümkün, ilk segmen Start noktası ile Rota haritasında sağdan ismiyle oluşturduğu POİ arasındaki birinci segment, Sağdan poi işareti ile hisarcık beldesi 40 evler 2. cadde arasında kalan kısmı ikinci segment olarak tanımlayabiliriz.

Kırlangıç vadisi oldukça zorlu bir vadi olduğu için parkurun tamamını yürümek biraz zor olabilir. Kondisyonu yerinde olmayan kişiler vadiye start noktasından giriş yapıp Büyük Şelale bölgesi gezip gördükten sonra 600 metre ilerideki sağdan POİ noktasından yukarı yöne devam eden patikayı takip ederek Asfalt yola ulaşabilirler.

Kondisyonunuza güveniyor risk almayı da seviyorsanız, sağdan poi konumunda tekrar vadi içerisine inip rotanın ikinci segmentine ulaşabilirsiniz. İkinci segment içerisinde şelale bulunmasa da kırlangıç vadisi tabanından akan Suçağ deresinin koskocaman kayaları nasıl aşındırıp şekil verdiğini hayretle izleyebileceğiniz güzel fotograf kareleri yakalamanıza imkan tanıyan doğal güzelliklerle dolup taşıyor.

Kırlangıç vadisinin yürünebilir toplam uzunluğu 6,42km dir. Fotograf çekmeyi sevenler oyalanarak gezerek öğrenerek bitki örtüsünü incelemeyi sevenler için yürüme süresi 6 saati bulacaktır. Sadece rotaya odaklanıp yürüyüp çıkmak istiyorum diyorsanız 3 saatte tamamlayabilirsiniz.

Kırlangıç vadisi rotasını yürümek isteyen kişilerin yanlarında bulundurmaları gereken ekipmanlar hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum. Malum olduğu gibi vadi içerisinde akan Suçağ deresi Eylül ayı şartlarında debisi oldukça düşüktür. Bu düşük debili su bile dere üzerinden atlamalarda ayaklarınızın ayakkabılarınızın pantalon paçalarınızın ıslanmasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle Vadi için hazırlık esnasında yanınıza mutlak suretle yedek çoraplarınızı, Mümkünse Kanyon ayakkabınız varsa kanyon ayakkabısı ile yürüyüp yürütüş sonrasında ayakkabınızı çıkartıp günlük ayakkabınızı giyebilirsiniz.

Eğer suyla ilgilenmeyi suya girmeyi akan şelalelerin oluşturduğu oyuklarda serinlemek akan buz gibi kar sularının soğuğunu hissetmek ve daha ötesi ben su içerisinden yürüyeceğim derseniz (Benim gibi) yanınıza kapri pantalon veya wetsuit alıp vadi içerisinde üzerinizi değiştirip su içerisinden yürüyebilirsiniz.

Kırlangıç vadisi tabanından akan suyun oluşturduğu yosunlanmalar taşların üzerini tamamen kaplamış ve kaygan bir hal almasına neden olmuştur. Su içerisinden yürümek isteyen kişiler, düşüp baş yaralanmalarının önüne geçmek için yanlarında kask getirmeleri sağlık tedbiri açısından önemlidir. Zemin okadar kayganki bastığınız her noktayı kontrol etmeniz gerekmekte.

Kırlangıç vadisi içerisinde irili ufaklı onlarca şelale bulunuyor. Ancak bu şelalelerin iki tanesine akan derenin boyutuna göre büyük diyebiliriz. yüksek şelale olarak isimlendirdiğim 36,609989N 35,518743E GPS koordinatlarında bulunan şelale ile, 38,610749N 35,519209E gps koordinatlarında bulunan büyük şelale olarak isimlendirdiğim iki şelale gerçekten görmeye değer.

Kırlangıç vadisinin 38,610749N 35,519209E koordinatlarında bulunan büyük şelaleden akan suyun sesini dinlemek insanın huzur bulmasını sağlıyor. Büyük şelalenin üstünden takriben 11 metrelik yükseklikten aşağıyı izlemek insanı içini ürpertip korkmasına neden olsa da, Şelalenin alt tarafına inip şelaleyi aşağıdan izlediğinizde o korkunuza değdiğini hissediyorsunuz.

Büyük şelalenin alt tarafından şelaleyi fotograflayıp birkaç videosunu çekip şırıl şırıl akan suları dinledikten sonra rotamızın ikinci segmentine doğru yol alıyoruz.

Kırlangıç vadisi büyük şelaleden ayrıldıktan sonra ikinci segment zorluğuyla bizi karşılıyor. İtiraf ediyorum Kırlangç vadisinin en zor en riskli en tehlikeli bölümünü ikinci segment içerisinde zorluk seviyesi 3 poi anahtarı oluşturduğum alan oluşturuyor.

Zorluk seviyesi 3 alanında dere içerisinden hiç çıkmadan tamamen suyla temas halinde ilerledim. Bazı bölgelerde su oldukça derindi. Suyun derinliğinden ziyade yosun nedeniyle kayganlaşan kayalardan kayıp düşerek vücuduma zarar verebileceğim endişesi sürekli tetikte kalmamı sağladı. İçimden hep şunu tekrarladım. Sakin ol. Yusuf sakin ol. Belkide bu sakinliğim kanyon tabanını baştan sona su içerisinde geçmemdeki en önemli etkendi.

Kırlangıç vadisi defalarca yürünmesi gereken rotalardan birisi olduğunu düşünüyorum. Vadi içerisindeki aksiyonlu yapının bol oluşu keyifli heyecanlı adrenalin dolu bir etkinlik olmasını sağladı.

umarım sizlerde kırlangıç vadisine gider yürüyüş yaparsınız. Sevgilerimle